Κιλκίς… Ένας τόπος πλημμυρισμένος από το φως του ήλιου



Η περιβαλλοντική ομορφιά, η πλούσια ιστορία, η ποικιλία εναλλακτικών τουριστικών επιλογών είναι συνδυασμός που μπορεί να διαμορφώσει τους όρους μιας ανεπανάληπτης εμπειρίας για τον επισκέπτη της περιοχής του Κιλκίς. Τα εντυπωσιακά βουνά Πάικο, Κρούσσια και Μπέλλες, με τις άφθονες φυσικές ομορφιές, όπως η σμαραγδένια λίμνη και οι καταρράκτες
του Σκρα, αλλά και τα ποτάμια Αξιός και Γαλλικός και οι λίμνες Δοϊράνη και Πικρολίμνη, η τεχνητή Λίμνη Μεταλλείου, όπου εργάστηκε και έζησε ο Ήρωας του Καζαντζάκη Αλέξης Ζορμπάς, με την πλούσια χλωρίδα και πανίδα, οι αρχαιολογικοί χώροι, τα γραφικά ορεινά χωριά, οι εκκλησίες και τα μοναστήρια, η αναβίωση εθίμων και οι αξιόλογες πολιτιστικές εκδηλώσεις αποτελούν πόλους έλξης για τον επισκέπτη. Μνημεία όπως η μεταβυζαντινή εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στον ομώνυμο λόφο της πόλης του Κιλκίς, ο παλαιοχριστιανικός οικισμός στο χωριό Κολχίδα, το μεγαλιθικό μνημείο προϊστορικών χρόνων στο κάστρο Χωρυγίου ή τα σημαντικά τμήματα του Βυζαντινού κάστρου στο Γυναικόκαστρο κερδίζουν το θαυμασμό του επισκέπτη. Όπως και το Αρχαιολογικό Μουσείο του Κιλκίς το οποίο ανάμεσα σε πολλά άλλα ευρήματα στεγάζει τον μοναδικό στην Βόρεια Ελλάδα Κούρο της Αρχαίας Ευρωπού του 6ου π.Χ. αι., καθώς και το Πολεμικό Μουσείο που θυμίζει τη σημαντική για τον ελληνισμό ιστορική πορεία της περιοχής. Το Σπήλαιο στο λόφο του Αγίου Γεωργίου είναι από τα πιο αξιόλογα της Ελλάδας με τον σπανιότατο διάκοσμο από κοραλλιογενές υλικό (προσφέρεται ακόμη και για σπηλαιοθεραπεία) και το νέο ανεγερθέν Παλαιοντολογικό μουσείο του. Η ποικιλία των τουριστικών θέλγητρων της ευρύτερης περιοχής συμπληρώνεται από γραφικούς οικισμούς, όπως του Μεταλλικού ή της Κούπας που είναι ιδανικοί για φυσιολατρικές δραστηριότητες, από διαμορφωμένους χώρους αναψυχής μέσα στη φύση, όπως το Ράντσο Κιλκίς ή τα Χίλια Δέντρα στο δάσος των Μουριών και από πλήθος άλλων εναλλακτικών επιλογών που έχει ο επισκέπτης. Όπως το πηλοθεραπευτήριο στην Πικρολίμνη, το ψάρεμα στην Δοϊράνη με την μαγευτική παραλιακή διαδρομή, ο Βαλκανικός Βοτανικός Κήπος Κρουσσίων με τα ενδημικά φυτά των Βαλκανίων, ο μοναστηριακός τουρισμός, οι γεύσεις των «δρόμων του Κρασιού» στη Γουμένισσα με την ξεχωριστή πολιτιστική και αρχιτεκτονική ομορφιά και τα πολλά πολιτιστικά δρώμενα με γιορτές και πανηγύρια τα οποία τελούνται με ξεχωριστή λαμπρότητα τηρώντας έθιμα και παραδόσεις. Πρόκειται όμως για ένα μικρό μόνο μέρος της φυσικής ομορφιάς και των πολλών εναλλακτικών επιλογών που βρίσκονται στη διάθεση του επισκέπτη του Κιλκίς. Η ανακάλυψη της φυσικής ομορφιάς της περιοχής σε όλο το εύρος της, της πλούσιας ιστορίας της και της ποικιλίας των επιλογών που προσφέρει, είναι και αυτή ένα μέρος της μαγείας του να επισκεφτεί κανείς το Κιλκίς.

Η φύση, η οποία υπήρξε εξαιρετικά γενναιόδωρη με την περιοχή, σε συνδυασμό με την ιστορική διαδρομή του τόπου και τους ανθρώπους του με τα έθιμα και τις παραδόσεις τους, έχουν δημιουργήσει στα μέρη αυτά ένα άριστο δείγμα όμορφης και αρμονικής, παραδοσιακής, ελληνικής υπαίθρου. Ορεινά χωριά όπως αυτά του όρους Πάικου και του όρους των Κρουσσίων στα οποία φθάνει κανείς μέσα από πανέμορφες διαδρομές σε ένα καταπληκτικό φυσικό τοπίο για να απολαύσει ξεκούραση, υγιεινό περιβάλλον και δροσερά νερά από τις πηγές των βουνών, αποπνέουν πραγματικά ηρεμία, γαλήνη και την εξαιρετική μοναδικότητα της περιοχής.

Η Γουμένισσα με τα στενά δρομάκια τα παλιά παραδοσιακά σπίτια, τα άφθονα νερά, την παράδοση των κρασιών ανωτέρας ποιότητας και τη μουσική των «χάλκινων» οργάνων από αυτοσχέδιες μπάντες.

Η Κάρπη, λίγο παραπάνω, χτισμένη πάνω σε οροπέδιο με το χαρακτηριστικό μαύρο ρέμα να τρέχει στο νοτιοδυτικό τμήμα του χωριού, η κοίτη του οποίου πράγματι έχει μαύρο χρώμα.

Το ιστορικό χωριό Σκρα με τους λίγους κατοίκους και τις πολλές φυσικές ομορφιές, σε υψόμετρο 520μ., που πήρε τ’ όνομά του από την κοντινή κορυφή Σκρα ντι Λέγκεν που στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο αποτέλεσε πεδίο μάχης καθοριστικής για το Ελληνικό κράτος.

Η Γρίβα και η Καστανερή, πανέμορφα χωριά με άφθονη βλάστηση, δεντροκαλλιέργειες, κτηνοτροφία, αυθεντικά προϊόντα του δάσους και ορισμένα παλαιά κτίσματα με φρουριακό χαρακτήρα, που μαρτυρούν το χαρακτήρα της περιοχής τα παλαιότερα χρόνια.

Τα Μεγάλα Λιβάδια στο μέσον οροπεδίου σε υψόμετρο 1.200μ., βλαχοχώρι με πλούσια ιστορία και ακτινοβολία, το οποίο το καλοκαίρι σφύζει από ζωή.

Ο οικισμός Κούπα, σε υψόμετρο 600 μ., με τα σπάνιας πυκνότητας δάση βελανιδιάς και οξιάς, τα φυσικά σπήλαια, το ξινό ιαματικό νερό, το ποτάμι, τις πολυάριθμες πηγές και τους περίπου 100 κατοίκους που ασχολούνται με την κτηνοτροφία και τις λαϊκές παραδοσιακές κατασκευές.

Το Μεταλλικό, με το κατάφυτο πράσινο φυσικό περιβάλλον και τη μοναδική εμπειρία να ακούσει κανείς το τραγούδι των αηδονιών στη μικρή ρεματιά έξω από το χωριό, ενώ στους πρόποδες του πευκόφυτου λόφου του βρίσκεται η πηγή με την ονομασία «Ξινό Νερό» το οποίο είναι κατάλληλο για ποσιθεραπεία.

Τα γραφικά χωριά Ποντοκερασιά και Κάτω Θεοδωράκι, στο όρος Κρουσσίων, που αποτελούν έναν ορεινό παράδεισο πολυποίκιλτης φυσικής ομορφιάς και διαθέτουν υποδομή για φυσιολάτρες που θα ήθελαν να περάσουν λίγες μέρες απολαμβάνοντας γαλήνη και την εξαιρετική τοπική κουζίνα.

Γενικότερα, τα χωριά του νομού Κιλκίς προσφέρονται, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, για να δει κανείς τις πλούσιες ομορφιές της φύσης, να απολαύσει αυθεντικές τοπικές γεύσεις και να έρθει σε επαφή με την παραδοσιακή τέχνη και τις παλιές συνήθειες της υπαίθρου. Να θαυμάσει τα αποτυπώματα που άφησαν άλλες εποχές, και τις πινελιές του χρόνου, μέσα από έθιμα που διαιωνίζονται σε έναν τόπο εξαιρετικό και ξεχωριστό.

Βαλκανικός Βοτανικός Κήπος Κρουσσίων
Ένας πραγματικός φυτικός παράδεισος για τον επισκέπτη φυσιοδίφη. Στο Βαλκανικό Βοτανικό Κήπο Κρουσσίων θα συναντήσει κανείς ενδημικά φυτά των Βαλκανίων, που ανθίζουν όλες τις εποχές του χρόνου. Ο επισκέπτης μπορεί να τα ανακαλύψει μέσα από διαφορετικές διαδρομές περιήγησης, που περιλαμβάνουν βραχόκηπους, αργυρόχρωμους, φαρμακευτικούς και αρωματικούς κήπους, καταρράκτες, μικρές λίμνες, ρυάκια, διαμορφωμένα μονοπάτια, λιβάδια και δασικές εκτάσεις. Ο Βαλκανικός Βοτανικός Κήπος, έκτασης 310 στρεμμάτων είναι από τους νεότερους του είδους του στην Ευρώπη και διαθέτει σπάνια αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, παραδοσιακές ποικιλίες οπωροφόρων, καλλωπιστικούς θάμνους, τεχνητές λίμνες, αυτοφυή είδη της βαλκανικής χλωρίδας, όλα αυτά μέσα σ’ ένα υπέροχο δάσος.

Καταρράκτες & όρος Μπέλλες
Μυσταγωγική αποκάλυψη κρυφής φυσικής ομορφιάς για τον επισκέπτη, μέσα σε ένα μοναδικό πράσινο τοπίο. Το όρος Μπέλλες (2.031 μ.) αποτελεί το φυσικό όριο με την π.Γ.Δ.Μ. και ανατολικότερα με τη Βουλγαρία. Ο επιβλητικός όγκος του βουνού σε συνδυασμό με τη γαλήνια ομορφιά της λίμνης Δοϊράνης συνθέτουν ένα εκπληκτικό τοπίο. Τα άφθονα νερά που ρέουν στην περιοχή, η πλούσια βλάστηση από τα χαμηλά του βουνού, με αιωνόβια πλατάνια, δρύες, σφένδαμο και φράξο, μαγεύουν τον επισκέπτη. Κρυμμένος μέσα σε πλούσια βλάστηση είναι και ο καταρράκτης του Μπέλλες, ο οποίος έγινε προσβάσιμος για τους περιπατητές με τη δημιουργία πλακόστρωτου μονοπατιού και χώρου δασικής αναψυχής. Στις παρυφές του βουνού, περιμένει τον επισκέπτη ο γραφικός οικισμός Καβαλάρι, με το κατασκηνωτικό κέντρο των προσκόπων. Ψηλά στο βουνό και μετά τα 2.000 μέτρα, η βλάστηση χάνεται και αρχίζει το βασίλειο των αετών.

Οροσειρά Κρούσσια
Στα Κρούσσια, μια χαμηλή και καταπράσινη οροσειρά, με πυκνά δάση από φράξους και βελανιδιές, με υψηλότερη κορυφή το Μαυροβούνι στα 1.179 μέτρα, αναβλύζουν οι πηγές του Γαλλικού ποταμού. Βουνά με έντονες αντιθέσεις, με χαράδρες και ρεματιές, με πλούσια δάση οξιάς, δρυός και κωνοφόρων και ποικιλόμορφη πανίδα, διαθέτουν περιπατητικά μονοπάτια και φιλόξενους ξενώνες. Ιδανικός τόπος για πεζοπορία και βόλτα κοντά στη φύση. Το όρος των Κρουσσίων είναι ένα μοναδικό «οικολογικό μονοπάτι», που προσφέρει πολλαπλές δυνατότητες για δραστηριότητες στη φύση, γνωριμία με την τοπική κουζίνα και γνήσια ανθρώπινη επαφή με τους φιλόξενους κατοίκους της περιοχής.

Όρος Μαυροβούνι Κρουσσίων
Πολυποίκιλη χλωρίδα και δάση ξεχωριστής ομορφιάς θα συναντήσει κανείς στο Μαυροβούνι, την υψηλότερη κορφή της οροσειράς των Κρουσσίων, στα 1.200 περίπου μέτρα. Το Μαυροβούνι ξεκινάει με κάθετη φορά από το όρος Κερκίνη (Μπέλλες) και προχωρώντας νοτιοανατολικά χωρίζει τη μεγάλη πεδιάδα των Σερρών από τις πεδινές εκτάσεις του Κιλκίς, αποτελώντας το φυσικό σύνορο ανάμεσα στους δυο νομούς. Η συστάδα αυτών των βουνών φυλάσσει τις πηγές του ποταμού «που δώρα φέρει», του Γαλλικού. Βουνά με έντονες αντιθέσεις, με χαράδρες και ρεματιές με πλούσια δάση οξιάς, δάση δρυός, κωνοφόρων και ποικιλόμορφη πανίδα, διαθέτουν περιπατητικά μονοπάτια και φιλόξενους ξενώνες. Η χλωρίδα στο Μαυροβούνι παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία. Στην περιοχή δεσπόζουν δάση φυλλοβόλας δρυός, κωνοφόρων και οξυάς. Παράλληλα όμως, η ποώδης βλάστηση είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή. Μυριάδες αγριολούλουδα ξεπετάγονται δίνοντας υπέροχα χρώματα στο τοπίο. Ασφόδελοι, μαλβίδες, βοϊδόγλωσσες, διάφορα είδη από καμπανούλες και αγριομαργαρίτες ανθίζουν πλάι σε αγιοκλήματα, σταυρουδάκια, αστράκια και γεράνια. Τσάι του βουνού και χαμομήλι μαζί με κάρδαμο δίνουν χρώμα στο τοπίο ενώ ο παρατηρητικός περιηγητής θα προσέξει ακόμα τα πολλά αγρωστώδη, τα αγριόκρινα, το βαλσαμόχορτο και το σπαθόχορτο, τον κρόκο και την αγριορίγανη. Ένας περίπατος στις εκτάσεις του σίγουρα θα σας αφήσει κάτι από τα υπέροχα χρώματα και αρώματα της ελληνικής φύσης.

Όρος Πάικο
Γαλήνιο, φιλικό και πανέμορφο, το όρος Πάικο προσφέρεται για ορεινές περιηγήσεις και μαγευτικές βόλτες φυσιολατρίας. Καλύπτει τη βορειοδυτική πλευρά του νομού Κιλκίς στα σύνορα με το νομό Πέλλας και έχει υψηλότερη κορυφή τη Γκόλα Τσούκα (1.650 μέτρα). Η γεωγραφική θέση του, σε συνδυασμό με το υψόμετρο, τη μορφολογία και τη σύσταση του εδάφους, χάρισε στην περιοχή ορισμένα αρκετά σπάνια χαρακτηριστικά. Το Μέγα Ρέμα (Κοτζά – Ντερέ) ή Ρέμα της Πρωτομαγιάς είναι μια ειδυλλιακή τοποθεσία που βρίσκεται μόλις 3 χιλιόμετρα από την Αξιούπολη. Είναι ένας τόπος ιδανικός για ψάρεμα. Ανατολικά, στη θέση «Τούρκικη βρύση» και σε υψόμετρο 1450 μ. υπάρχει καταφύγιο, απ’ όπου η ανάβαση στην κορυφή γίνεται με πεζοπορία μιας ώρας.

«Σμαραγδένια λίμνη» – καταρράκτες Σκρά
Μνήμες ιστορικών στιγμών των Ελλήνων που αναμιγνύονται με τα σπάνια κάλλη της φύσης και τα γαλαζοπράσινα νερά μιας αρχαίας λίμνης. Αυτά είναι τα συναισθήματα που θα νιώσει και οι εικόνες που θα αντικρύσει ο επισκέπτης του Σκρα, των καταρρακτών του και της περίφημης «σμαραγδένιας λίμνης». Το Σκρα απέχει μόνο 4 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Π.Γ.Δ.Μ και απλώνεται στις Β.Α. πλαγιές του Πάικου σε ύψος 520 μ. Το παλιό του όνομα ήταν Λιούμνιτσα ενώ το σημερινό το οφείλει στην κοντινή κορυφή Σκρα ντι Λέγκεν που στον Α’ παγκόσμιο πόλεμο αποτέλεσε το πεδίο της ομώνυμης μάχης (Σκρα – Ραβινέ). Η μάχη ήταν καθοριστικής σημασίας για την πορεία του ελληνικού κράτους αλλά και του Α’ παγκοσμίου πολέμου. Κύριο χαρακτηριστικό γνώρισμα του χωριού είναι ο τεράστιος γέρικος πλάτανος στην πλατεία του. Κοντά στον ομώνυμο οικισμό, ο επισκέπτης αντικρύζει ένα μικρό θαύμα της φύσης. Μέσω μιας πανέμορφης διαδρομής φτάνει σε μια περιοχή με πλούσια βλάστηση, όπου συναντά τον πρώτο καταρράκτη του Σκρα, στη ρίζα του οποίου υπάρχει μια μικρή σπηλιά με λεπτούς σταλακτίτες. Λίγο πιο κάτω ο επισκέπτης μένει έκθαμβος από το κάλλος της μικρής «Γαλάζιας Λίμνης» ή «Σμαραγδένιας Λίμνης», που οφείλει το γαλαζοπράσινο σμαραγδένιο χρώμα του νερού της στους ασβεστοποιημένους και απολιθωμένους οργανισμούς του πυθμένα της. Συνεχίζοντας, η βλάστηση πυκνώνει και το έδαφος γίνεται απόκρημνο. Εκεί αντικρίζουμε τον δεύτερο καταρράκτη του Σκρα που πέφτει με πάταγο πάνω στους βράχους δημιουργώντας ένα εκπληκτικό φυσικό τοπίο.

Λίμνη Αρτζάν Αματόβου
Η λίμνη Αρτζάν – Αματόβου ή λίμνη φάντασμα βρίσκεται κοντά στο Βαφειοχώρι. Αποξηράνθηκε μερικά το 1934. Η έκταση της σήμερα κυμαίνεται εποχιακά ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες. Η Αρτζάν-Αματόβ υποστηρίζει ικανό αριθμό ειδών πουλιών (9) και αποτελεί σταθμό στην πορεία μετανάστευσης προς την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη. Ανήκει στο δίκτυο μικρών υγροβιότοπων της Βόρειας Ελλάδας.

Λίμνη Δοϊράνη
Στις όχθες της ήσυχα χωριά, πανέμορφα δάση, σαγηνευτικά τοπία, ένας τόπος ξεχωριστός και αυθεντικός που περιμένει να τον ανακαλύψει ο επισκέπτης. Στα Ελληνοσκοπιανά σύνορα, βρίσκεται η λίμνη Δοϊράνη, με έκταση 42,8 τ.χ. από τα οποία τα 15,6 τ.χ. ανήκουν στην Ελλάδα. Την κύρια πηγή τροφοδοσίας της λίμνης με νερό, αποτελούν τα μικρά ρέματα που καταλήγουν σε αυτήν. Στην λίμνη ζουν 19 είδη ψαριών γριβάδια, τσιρόνια, πλατίτσες, γοβιοί, πεταλούδες, χέλια, πέρκες, κυπρίνοι, αλλά και σημαντικός αριθμός πουλιών όπως μαυρόκοτες, μπεκατσίνια, διάφορα είδη πάπιας, βουτηχτάρες και σταχτοτσικνές. Στο χωριό Δοϊράνη, στην όχθη της λίμνης, μπορεί σήμερα ο επισκέπτης να βρει εγκαταστάσεις για ψάρεμα όλο το χρόνο. Στην περιοχή δεσπόζει το μνημείο που υπάρχει σε ανάμνηση της μάχης της Δοϊράνης καθώς και πολλά άλλα αξιοθέατα. Ο δήμος Δοϊράνης σε συνεργασία με το Μουσείο Γουλανδρή, δημιούργησε το Μουσείο Λίμνης Δοϊράνης, που στεγάζεται σε νεόδμητο κτίσμα δίπλα στη λίμνη. Η παραλία της λίμνης είναι δεντροφυτεμένη και υπάρχουν παιδικές χαρές, γήπεδα μπάσκετ, βόλεϊ, ποδοσφαίρου και άλλες εγκαταστάσεις για τους επισκέπτες.

Πικρολίμνη
Σημαντικό οικοσύστημα για την ευρύτερη περιοχή, η Πικρολίμνη αποτελεί κομβικό σταθμό ανάπαυσης για πολλά από τα μεταναστευτικά πουλιά που κατευθύνονται σε κοντινούς μεγάλους υγροτόπους όπως τα δέλτα των ποταμών γαλλικού, Αξιού και Λουδία. Προσφέρεται για ορνιθοπαρατήρηση και η πανίδα της διαθέτει μεγάλη ποικιλία και μεταβάλλεται ανάλογα με την εποχή και τις καιρικές συνθήκες. Υδρόβια και αρπακτικά μεταναστευτικά πουλιά περνούν από την παρυδάτια βλάστηση της, όπως κιρκίρια, βαρβάρες, πρασινοκέφαλες, κύκνοι, χουλιαρόπαπιες, σκαλίδρες, τρίγγες και σφυρίχτες. Κιρκινέζια και σπάνια είδη κίρκων έχουν παρατηρηθεί στη λίμνη, γύρω από την οποία ζουν και λαγοί. Η μεγάλη αλατότητα των νερών (τρεις φορές μεγαλύτερη από τη Νεκρά Θάλασσα), εξηγεί την απουσία ψαριών από τη λίμνη.

Τεχνητή λίμνη Μεταλλείου
Ψάρεμα πέστροφας, όμορφες δασικές διαδρομές ακόμη και δυνατότητα σπορ με κανό καγιάκ προσφέρει η λίμνη Μεταλλείου στον επισκέπτη της. Ανάσα ζωής αποτελεί για την περιοχή της Αξιούπολης η λίμνη Μεταλλείου, στην τοποθεσία «Μεγάλο Ρέμα» στο Πάικο, μια τεχνητή λίμνη δυο χιλιομέτρων και βάθους 35 μέτρων, ιδανική για ψάρεμα πέστροφας, ξεκούραση και φυσιολατρικές δραστηριότητες. Το τοπίο χαρακτηρίζεται από πανέμορφα δάση και φυσική ομορφιά ενώ η πρόσβαση και η περιήγηση είναι δυνατή μέσω καλών δασικών δρόμων.
Ποτάμια

Αξιός ποταμός
Ο Αξιός ή Βαρδάρης είναι ο μεγαλύτερος ποταμός που διασχίζει τη Μακεδονία και ο δεύτερος μεγαλύτερος των Βαλκανίων (μετά τον Έβρο), με μήκος 380 χλμ, από τα οποία μόνο τα 76 είναι σε ελληνικό έδαφος. Το πλάτος του κυμαίνεται από 50 – 600 μ. και το βάθος του φτάνει τα 4 μ. Πηγάζει από το όρος Σκάρδος (Σάρ), στα Σερβοαλβανικά σύνορα, διασχίζει την κοιλάδα της π.Γ.Δ.Μ., μπαίνει στο ελληνικό έδαφος, διασχίζει τη Μακεδονία και χύνεται στο Θερμαϊκό κόλπο. Στην περιοχή που εκβάλει ο Αξιός σχηματίζεται ένα δέλτα έκτασης 22.000 στρ. Στην ευρύτερη περιοχή εκβάλλουν και οι ποταμοί Λουδίας, Αλιάκμονας και Γαλλικός και μαζί με τις αλυκές Κίτρους δημιουργούν έναν υδροβιότοπο μεγάλης έκτασης και σημασίας, ο οποίος προστατεύεται από τις συνθήκες Ράμσαρ και Βέρνης. Το «ευρυρρέον» ποτάμι του Ομήρου μπαίνει στην ελληνική γη έχοντας διατρέξει τριακόσια χιλιόμετρα, από τις πηγές του στο σερβοαλβανικό όρος Σκάρδο, ποτίζει κοιλάδες και χωράφια, τρέφει το χώμα, δίνει ζωή, γλυκαίνει το κλίμα, και διαρρέοντας τη γη της αρχαίας Παιονίας χύνεται στην αγκαλιά του Θερμαϊκού κόλπου. Ο Αξιός υποστηρίζει σημαντικότατο αριθμό ειδών πανίδας και χλωρίδας και για το λόγο αυτό θεωρείται σ’ όλο το μήκος του ως βιότοπος ειδικού ενδιαφέροντος με ιδιαίτερη σημασία λόγω και του δέλτα του στο Θερμαϊκό που προστατεύεται με την διεθνή σύμβαση Ramsar. Πλατάνια, σκλήθρα, ιτιές και λεύκες, κορμοράνοι, πάπιες και ερωδιοί, δενδροβάτραχοι, σκίουροι και μυοκάστορες, γριβάδια, περκιά και χέλια είναι οι καθημερινοί σύντροφοι του ποταμού.

Γαλλικός ποταμός
Ο «Έχων δώρα», ο Εχέδωρος ή Γαλλικός ποταμός πηγάζει από τον ορεινό όγκο των Κρουσίων (Όρος Δύσωρο) και κατευθυνόμενος νότια εκβάλει στο Θερμαϊκό κόλπο κοντά στο Καλοχώρι. Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους ποταμούς της Κεντρικής Μακεδονίας. Το όνομά του Χείδωρος ή Εχέδωρος (Χείδωρον: ο έχων δώρα) οφείλεται στην παρουσία ψηγμάτων προσχωματικού χρυσού, ανάμεσα στον όγκο των υλικών που συμπαρασύρει. Μαρτυρείται ήδη από τον Ηρόδοτο, ότι ο Αλέξανδρος ο Α’, στήριζε την οικονομική του ισχύ σε μεταλλεία κοντά στο όρος Δύσωρο (Κρούσια). Αναλύσεις δειγμάτων χρυσού από αντικείμενα που βρέθηκαν σε ανασκαφές, απέδειξαν ότι οι αρχαίοι εκμεταλλεύονταν συστηματικά τα χρυσοφόρα κοιτάσματα του Γαλλικού.

Ρέμα Στραβοποτάμου & Πρωτομαγιάς στο Πάικο
Ένας παραπόταμος του Αξιού, το Ρέμα Στραβοποτάμου, καθώς και το Μέγα Ρέμα (Κοτζά-Ντερέ) ή Ρέμα της Πρωτομαγιάς, μια ειδυλλιακή τοποθεσία που βρίσκεται μόλις 3 χιλιόμετρα από την Αξιούπολη, εντυπωσιάζουν τον φυσιολάτρη επισκέπτη αυτής της περιοχής του Πάικου. Πρόκειται για έναν τόπο ιδανικό για ψάρεμα και διασκέδαση μιας και διαθέτει χώρους αναψυχής, ταβέρνες, εστιατόρια και δυνατότητες διαμονής. Στο Πάικο κυλούν άφθονα ρέματα και ανάμεσα στα κυριότερα είναι και αυτά του Στραβοπόταμου και της Πρωτομαγιάς (Κοτζά Ντερέ), μαζί με το ρέμα της Γοργόπης, το Κρύο Ρέμα, και της Πεπονιάς.

Άλσος Πεδινού
Ένας ξεχωριστός, όμορφος χώρος αναψυχής, έχει δημιουργηθεί στο χωριό Πεδινό, με υποδομή που ταιριάζει απόλυτα στο ειδυλλιακό καταπράσινο περιβάλλον της περιοχής. Εδώ ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει τη φύση, να ετοιμάσει πρόχειρο φαγητό, να ακούσει το κελάηδημα των χιλιάδων πουλιών και να ξεκουραστεί κάτω από τις αιωνόβιες δρύες. Το Πεδινό βρίσκεται σε απόσταση 13 χιλιομέτρων από την πόλη του Κιλκίς.

Αλσύλιο της Ξυρόβρυσης
Ένα μοναδικό φυσικό ησυχαστήριο και τόπος ψυχαγωγίας, περιμένει τον επισκέπτη σε απόσταση 5 χιλιομέτρων από την πόλη του Κιλκίς. Το «Άλσος της Ξυρόβρυσης» προσφέρεται για περιδιαβάσεις και περιπάτους ανάμεσα στα πυκνοφυόμενα δένδρα του και είναι ιδανικός τόπος για αναζωογόνηση. Ειδικά κάθε Πρωτομαγιά προσφέρει τις φυσικές του ομορφιές στους επισκέπτες του που το προτιμάνε.

Λόφος Αγίου Γεωργίου Κιλκίς
Ένας πολύτιμος πνεύμονας πρασίνου για την πόλη του Κιλκίς, ο λόφος Αγίου Γεωργίου διευκολύνει τις καθημερινές αποδράσεις για δροσιά τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ συγχρόνως αποτελεί πόλο έλξης για περιπάτους, ποδηλασία, τρέξιμο αλλά και χαλάρωση και αναψυχή. Με μέγιστο υψόμετρο 369 μέτρα και έκταση 628 στρέμματα ο λόφος διαθέτει πλούσιο φυσικό περιβάλλον καθώς και ενδιαφέρουσα πανίδα μικρών κυρίως ειδών. Ο επισκέπτης που θα βρεθεί στο Λόφο Αγίου Γεωργίου Κιλκίς έχει τη δυνατότητα να επισκεφτεί και να θαυμάσει μια σειρά από εξαιρετικά αξιοθέατα και να παρακολουθήσει ποικίλες πολιτιστικές δραστηριότητες: Στο λόφο διασώζεται η μεταβυζαντινή εκκλησία Αγίου Γεωργίου, χτισμένη γύρω στο 1830. Στα σπλάχνα του λόφου το νερό της γης δημιούργησε το δικό του αρχιτεκτονικό θαύμα. Το σπήλαιο Αγίου Γεωργίου Κιλκίς που απλώνεται σε δύο ορόφους που ξεπερνούν τα 1000 τμ, γεμάτο μυστικά, σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Το Ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο, με χωρητικότητα 3.000 θεατών, προσφέρει στους επισκέπτες πανοραμική θέα της πόλης του Κιλκίς.

Χίλια Δένδρα
Ένα ωραιότατο φυσικό δάσος ανάμικτης βλάστησης δρυός και φράξου, με αξιοσημείωτη οικολογική σημασία και διακεκριμένη λειτουργία ως χώρου αναψυχής. Στην τοποθεσία Χίλια Δέντρα στο δάσος των Μουριών, 4 χιλιόμετρα βόρεια του οικισμού Δοϊράνη έχει διαμορφωθεί ένας πανέμορφος χώρος αναψυχής, στο κέντρο μιας συστάδας από γέρικες βελανιδιές ηλικίας έως και 400 χρόνων. Το δάσος, όντας σπάνιο, έχει χαρακτηρισθεί Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης και μαζί με ένα μικρό τμήμα της λίμνης, περιλαμβάνεται στις προτεινόμενες προς ένταξη περιοχές στο Δίκτυο «NATURA 2000». Μια βόλτα στους γύρω όμορφους οικισμούς, Μουριές, Πλατανιές, Α. Σούρμενα, Δοϊράνη, συμπληρώνει μια μοναδική διαδρομή στα βόρεια σύνορα της χώρας, με πλούσια βλάστηση από αιωνόβια πλατάνια, σφεντάμι και φράξο.

Σπήλαιο Αγίου Γεωργίου Κιλκίς
Το Σπήλαιο του Αγίου Γεωργίου είναι το σημαντικότερο τουριστικό αξιοθέατο της πόλης του Κιλκίς, κατατάσσεται στα αξιολογότερα σπήλαια της Ελλάδας και προσφέρει στον επισκέπτη του μια μοναδική εμπειρία. Ειδικά αν συνδυαστεί με επίσκεψη και στο Παλαιοντολογικό Μουσείο όπου προβάλλονται τα ευρήματά του. Βρίσκεται στους πρόποδες του Λόφου του Αγίου Γεωργίου και ανακαλύφθηκε τυχαία γύρω στο 1925 από τον λατόμο Γεώργιο Παυλίδη (Μπουλασίκη) όταν κατά την εκτέλεση της λατομικής του εργασίας διάνοιξε την είσοδο του. Το Σπήλαιο, άνοιξε για το κοινό το 1986. Έχει έκταση άνω των χιλίων τετραγωνικών μέτρων και συνολικό μήκος εξερευνημένων διαδρομών τριακοσίων μέτρων, αποτελούμενο από δυο «ορόφους». Διαθέτει σπανιότατο διάκοσμο από κοραλλιογενές υλικό και πλήθος σταλακτιτών, σταλαγμιτών και συνθέσεων, που του προσδίδουν ξεχωριστή ομορφιά.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις