«Μικρός Ήρωας»

Γιώργος Θαλάσσης:
Από τιμωρός των κατακτητών συνταξιούχος στο δυαράκι της Πατησίων

«Μικρός Ήρωας» ήταν το εβδομαδιαίο περιοδικό που πρωταγωνιστή του είχε το «Παιδί Φάντασμα», τον κατά κόσμον Γιώργο Θαλάσση και το οποίο κυκλοφόρησε από τον Φεβρουάριο του 1953 μέχρι και τον Ιούνιο του 1968.



Τα σκίτσα ήταν-κυρίως- του Βύρωνα Απτόσογλου αν και υπήρξαν περιπτώσεις και άλλων εικονογράφων. Κατά τη διάρκεια των 15 χρόνων και μέσα από τις σελίδες 798 τευχών το ηρωικό Ελληνόπουλο και η παρέα του, η γλυκιά Κατερίνα, ο αιώνια πεινασμένος και λίγο καθυστερημένος Σπίθας, εκδικούνταν τον Γερμανό, τον Ιταλό και τον Βούλγαρο κατακτητή που είχαν μολύνει με την μπότα τους τα ελληνικά χώματα.



 Γενιές ολόκληρες ανατράφηκαν με τα κατορθώματα του Γιώργου Θαλάσση, διαμορφώνοντας κατά ένα μεγάλο μέρος την κουλτούρα της μετα-κατοχικής νεολαίας ή οποία πρακτικά δεν είχε βιώσει την κατοχή λόγω ηλικίας αλλά είχε ζωντανά τα βιώματα μέσω των αφηγήσεων των γονιών τους.

Η γλώσσα του περιοδικού ήταν εσκεμμένα απλή, λιτή και κατανοητή ώστε οι νεαροί αναγνώστες να το κάνουν εύκολα κτήμα τους, να το απολαύσουν και παράλληλα βοηθώντας να ενισχυθεί το αίσθημα της πατριωτικής περηφάνιας που τόσο το είχαν ανάγκη τις δύσκολες εκείνες εποχές. Αυτά είχαν ως αποτέλεσμα να γεμίσουν οι δρόμοι της Αθήνας και όχι μόνο, από «μικρούς ήρωες» που αντιμάχονταν τους Σεϊτάν Αλαμάν, Ρας Αμπάμπα, Φροϋλάιν Χ, Κίτρινη Έχιδνα, σινιόρ Παστίτσιο, Ρένο, Καμικάζι κ.ά. ων ουκ έστι αριθμός εχθρούς των Ελλήνων με ευφάνταστα ονόματα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις