Τηνος

Τήνος 15 Αυγούστου 1940, ώρα 8.30 το πρωί.
Η στιγμή που η πρώτη από τις τρεις ιταλικές τορπίλες πλήττει την προβλήτα του λιμανιού, την ώρα της περιφοράς της εικόνας. Δεξιότερα διακρίνεται το "Έλλη", που λίγες στιγμές αργότερα θα δεχθεί το μοιραίο άνανδρο πλήγμα.

Δεκαπενταύγουστος του 1940. Στην Τήνο, το ιερό νησί της Παναγιάς, εκατοντάδες πιστοί περιμένουν την ευλογία της Μεγαλόχαρης. Το παλαιό ιστορικό καταδρομικό του ελληνικού στόλου “Έλλη”, σημαιοστολισμένο,
έχει καταπλεύσει στο νησί για να συμμετάσχει στη μεγάλη θρησκευτική γιορτή. Ξαφνικά, στις 8.30 το πρωί, ενώ το “Έλλη” βρίσκεται αγκυροβολημένο 800 περίπου μέτρα από το λιμενοβραχίονα, περιμένοντας να αποδώσει τιμές κατά την περιφορά της ιερής εικόνας, πλήττεται απρόκλητα από υποβρύχιο αγνώστου εθνικότητος.
Από τις τρεις τορπίλες που εκσφενδονίστηκαν κατά του σκάφους οι δύο εξερράγησαν στο λιμενοβραχίονα ενώ η τρίτη έπληξε το “Έλλη” στο μέσο της δεξιάς πλευράς, κάτω από το εν λειτουργία λεβητοστάσιο, δημιουργώντας μεγάλο ρήγμα και προκαλώντας έκρηξη. Μάταια το πλήρωμα με τη βοήθεια αγκυροβολημένων εμπορικών πλοίων, προσπάθησε να ρυμουλκήσει το πλοίο. Η πυρκαγιά είχε εξαπλωθεί στο εσωτερικό του και το “Έλλη” βυθίστηκε στις 9.45. Από το πλήρωμα, τα θύματα, σύμφωνα με το κυβερνητικό ανακοινωθέν της επομένης, ήταν ένας νεκρός και 29 τραυματίες.
Η ιερόσυλη πράξη άφησε άφωνο το πανελλήνιο. Εν καιρώ ειρήνης ένα ξένο υποβρύχιο έπληξε αναίτια και αιφνιδιαστικά ένα ελληνικό πολεμικό σκάφος σε θρησκευτική αποστολή και έθεσε σε κίνδυνο τις ζωές εκατοντάδων προσκυνητών.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις